Οικογενειακή ασφάλιση υγείας: ‘’Ή όλοι ή κανένας!’’
Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου μια οικογένεια επιθυμεί μια οικογενειακή ασφάλιση υγείας για όλα τα μέλη της (π.χ. 2 γονείς και 2 παιδιά) αλλά κάποιο μέλος της δεν μπορεί να ασφαλιστεί για λόγους ιατρικού ιστορικού.
Με τα δεδομένα που δημιουργούνται στο Δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ακόμα και την παντελή έλλειψη Δημοσίου ταμείου(λόγω ανεργίας, απλήρωτων εισφορών ΟΑΕΕ κτλ), πολλές οικογένειες εξετάζουν τις εναλλακτικές της Ιδιωτικής ασφάλισης για θέματα υγείας.
Όμως κάποιο από τα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι μη ασφαλίσιμο.
Όπως έχουμε αναλύσει σε πολλά σημεία, δεν είναι δεδομένο ότι ένας ενδιαφερόμενος θα καταλήξει οπωσδήποτε να ασφαλιστεί σε μία εταιρεία με κύρια αιτία τυχόν ιατρικό ιστορικό και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Ειδικά σε περιπτώσεις οικογενειακών συμβολαίων, οι πιθανότητες κάποιο από τα μέλη να χρειαστεί ειδικό όρο-εξαίρεση, ή και να μην ασφαλιστεί καθόλου-απόρριψη-, είναι αυξημένες. Π.χ. 3 μέλη υγιή αλλά ένας γονέας υπέρβαρος, ή με καρδιακό πρόβλημα, με ένα αυτοάνσο κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνή είναι η έντονη αντίδραση των υποψήφιων ασφαλιζόμενων, αποφασίζοντας τη μη ασφάλιση όλων των μελών! ''Ή όλοι ή κανείς!''
Διαβάστε μερικές συνήθεις αρνητικές αντιδράσεις σε μια εξαίρεση
Η λογική του ''ή όλοι ή κανείς'' μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Η απόφαση ενός γονέα να μην ασφαλίσει το παιδί του γιατί δεν μπορεί να ασφαλιστεί ο ίδιος δεν έχει κανένα λογικό επιχείρημα να τη στηρίξει. Προέρχεται κυρίως από άγνοια της αξίας και του τρόπου λειτουργίας της ασφάλισης, αλλά και από μια ''εκδικητική'' διάθεση έναντι στην ασφαλιστική εταιρεία (τη συγκεκριμένη ή και όλες) λόγω της απόρριψης της αίτησής του. Μια τέτοια απόφαση όμως μπορεί να ''καταδικάσει'' τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να γίνουν και αυτά μη ασφαλίσιμα στο μέλλον, εάν τους προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας.
Δεν μιλάμε λοιπόν απλά για το γεγονός ότι μπορεί ένα πρόβλημα υγείας σε ένα παιδί χωρίς ασφάλιση να διαλύσει ένα οικογενειακό προϋπολογισμό. Μιλάμε για το ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει το παιδί του ασφαλιζόμενου στην ίδια κατάσταση ''μη ασφαλισιμότητας'' που αντιμετωπίζει και ένας γονιός του ή π.χ. ο αδερφός του.
Δεν πρέπει το πρόβλημα του ενός να γίνει πρόβλημα και των υπολοίπων.
Οι γονείς σε αντίστοιχες περιπτώσεις πρέπει να σκέφτονται ψύχραιμα και ρεαλιστικά. Προφανώς για να εξετάζουν την ιδιωτική ασφάλιση έχουν εντοπίσει κάποια πλεονεκτήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιο μέλος δεν μπορεί να τα έχει πρέπει να τα στερηθούν και τα υπόλοιπα. Δεν μιλάμε για παιχνίδια που μπορεί να το ένα παιδί να ζηλέψει το άλλο. Μιλάμε για μια απόφαση γονιού που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή του παιδιού του.
Φανταστείτε έναν πατέρα να μην αφήνει τον αριστούχο γιο του να πάει στο πανεπιστήμιο επειδή δεν πήγε ο ίδιος γιατί δεν διάβαζε...