Συγγενείς παθήσεις και Εθνική Ασφαλιστική: Από πρόβλημα σε πλεονέκτημα.

Η κάλυψη των συγγενών παθήσεων αποτελεί την πιο χαρακτηριστική προσθήκη στους όρους των νέων νοσοκομειακών προγραμμάτων. Η Εθνική Ασφαλιστική φάνηκε να μένει τελευταία, αλλά τελικά ξεπέρασε τον ανταγωνισμό.


Αποτελεί κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια η κάλυψη σε ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια των συγγενών παθήσεων - εκ γενετής ανωμαλιών - από τις περισσότερες εταιρείες στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Η ING φαίνεται να ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την κάλυψη. 

Η αλλαγή αυτή φάνηκε να ξεκινά από την εταιρεία ING (NN σήμερα) όταν ξαναβγήκε στην Ελληνική αγορά (μετά την αποχώρησή της το 2009 από τον κλάδο και την Ελλάδα) με τα προγράμματα Orange Cross τα οποία κάλυπταν τις συγγενείς παθήσεις. Να σημειωθεί βέβαια ότι η εξαίρεση της κάλυψης των παθήσεων αναγράφεται στα συμβόλαια της τελευταίας 15 ετίας. Πολλοί παλιότεροι ασφαλισμένοι δεν έχουν στα συμβόλαιά τους τέτοια εξαίρεση και άρα καλύπτονται κανονικά. 

Ξεκίνησε λοιπόν μια μεγάλη εκστρατεία από την εταιρεία και τους εκπροσώπους της ώστε να υπερτονίσουν τις ''χιλιάδες χιλιάδων'' συγγενείς παθήσεις και να ωθήσουν τους ασφαλισμένους ή μη να ασφαλιστούν με τα εν λόγω προγράμματα. Χωρίς πάντως να υποτιμάται η κάλυψη και αυτών των παθήσεων, το ποια πάθηση και με τι κριτήρια θεωρείται συγγενής αποτελεί μεγάλη συζήτηση που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση του κλάδου των ασφαλιστηρίων υγείας και θα αναλυθεί, λογικά, σε άλλο post. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά θεώρησε - και καλώς- ότι πρέπει να συμπεριλάβει την κατηγορία αυτή στις καλυπτόμενες παθήσεις για λόγους ουσιαστικότερης παροχής αλλά και ανταγωνισμού.

Η Εθνική φάνηκε να μένει πίσω.

Διαθέτωντας μέχρι το 2014 αποκλειστικά ισόβια συμβόλαια (π.χ. Πλεονεκτικό, Απόλυτη Προστασία κ.α.) τα οποία είχαν φτιαχτεί με όρους τελευταίας δεκαετίας, η Εθνική Ασφαλιστική φάνηκε να χάνει έδαφος σε αυτό το μέρος του ανταγωνισμού. Ναι μεν το Πλεονεκτικό εξακολουθούσε να είναι το καλύτερο value for money πρόγραμμα υγείας της αγοράς, αλλά πολλοί ενδιαφερόμενοι προτιμούσαν ένα ετήσιο συμβόλαιο που κάλυπτε όμως τις συγγενείς παθήσεις, έστω και μετά από 10 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εγώ πολλές φορές έκρινα ότι όντως κάποιος πρέπει να ασφαλιστεί αλλού (σε άλλη εταιρεία και συνάδελφο) εφόσον δίνει μεγάλη έμφαση -δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία -  στην κάλυψη αυτή.

Και εγένετο Full!

Η αρχή της κάλυψης και από την Εθνική φάνηκε να γίνεται με το ετησίως ανανεούμενο ''Προνομιακή Προστασία'', πρόγραμμα αποκλειστικής συνεργασίας με τον Όμιλο του Ιατρικού. Και πάλι όμως αυτό το πρόγραμμα δεν ήταν άμεσα συγκρίσιμο με αυτά των άλλων εταιρειών. Αυτά όμως μέχρι το 2015 όπου και βγήκε στην αγορά το πλήρες ετησίως ανανεούμενο συμβόλαιο της Εθνικής, το Full. Εκεί φάνηκε ότι και η Εθνική θέλησε να δώσει έμφαση σε αυτή την παροχή, σε σημείο μάλιστα όπου η κάλυψη των συγγενών παθήσεων δίδεται με τη μικρότερη χρονική αναμονή της αγοράς. 2 έτη το μέγιστο σε αντίθεση με άλλες εταιρείες όπου η αναμονή φτάνει ακόμα και τη δεκαετία κατά περίπτωση.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ >

Έτσι η Εθνική κατάφερε, ίσως βέβαια με κάποια καθυστέρηση, να μετατρέψει ένα βασικό αντεπιχείρημα για τα συμβόλαιά της σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενδυναμώσει τη θέση της στην αγορά, διατηρώντας σταθερά την πρώτη θέση στον κλάδο της ασφάλισης στην Ελλάδα. Από ό,τι φαίνεται το πρόγραμμα Full θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στην επίτευξη των στόχων της στο μέλλον, ελπίζοντας και εμείς σαν συνεργάτες της σε ακόμα περισσότερες παροχές και αναβαθμίσεις.